Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Via Sancti Martini

Ár:
3.990 Ft
Cikkszám: 978-963-416-047-2
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

Szent Márton kora egyik legnagyobb utazója volt. Első nem mártír szentként a hosszú élet mellett megadatott neki, hogy kontinensünk jelentős részét bejárhatta. Utazásainak sora nem ért véget halálával, hiszen holtteste kalandos úton került Tours-ba, majd ereklyéi is nagy utat tettek meg: hol a viking támadók elől menekítették, hol a szent tisztelete jeléül juttatták el azokat távoli tájakra 1913-ban éppen Szombathelyre. Szent Márton népszerűségét a középkorban jól jelezte a Tours-ba irányuló zarándokok tömege. Ehhez fogható sokaság csak a római és a jeruzsálemi zarándoklatokon vett részt.
Szent Márton Szombathely szülötte. Mind a mai napig olvasható a neki szentelt templomban a felirat: Hic natus est sanctus Martinus, vagyis 'Itt született Szent Márton'. Márton hosszú évszázadokra Európa-szerte ismertté tette Szombathelyt, így könnyű dolga volt a középkori zarándoknak, ha el akart jutni Szent Márton szülőhelyére. Viszonylag egyszerűen tájékozódhatott, hiszen mindenki által jól ismert helyre tartott, amelyet „Patria sancti” vagy „divi Martini” (azaz 'Szent Márton hazája') megnevezéssel még a korabeli térképek is feltüntettek.
Kötetünk a mártoni, az európai népeket összekötő valódi és képletes utak, kultuszhelyek és azok változásainak bemutatásával az európaiságot megalapozó több évszázados hagyományok továbbélését állítja középpontba.

Műfaj történettudomány
ISBN 978-963-416-047-2
Alcím Szent Márton útjai térben és időben
Szerkesztő Tóth Ferenc – Zágorhidi Czigány Balázs
Kiadó MTA BTK Történettudományi Intézet
Kiadás éve 2016
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 375
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 826 g