Leírás és Paraméterek
A Magyar Várostörténeti Atlasz 2011-ben megjelentetett második kötetében Sátoraljaújhely történeti fejlődését foglalja össze Tringli István, az MTA BTK TTI tudományos főmunkatársa a kezdetektől a vasútépítés és az iparosítás kezdetéig, az 1860-as évekig. Az északkeleti határszélen fekvő egykori megyeszékhely a magyar mezővárosok között kivételesen jó forrásadottságokkal rendelkezik. A szerző kizárólag források alapján írta meg a város történetét, rekonstruálta a város birtokviszonyait, leírta a birtokviszonyok hatását a település fejlődésére, részletesen elemezte a városrészek jogi helyzetét. A magyar és angol nyelvű műből ismerhetjük meg először, hogy hol feküdt a középkori ágostonos kolostor, milyen különleges jogi helyzete volt a sátoraljaújhelyi plébániának, a régi magyar nyelv milyen fogalmakat használt az utcák és telkek leírásakor, a város külső területén fekvő rétek, szántóföldek és szőlők milyen hierarchikus beosztásban helyezkedtek el, és a városi házhoz tartozó telkek mennyiben különböztek a falusi telkektől. A kísérőfüzet részletes adattárat tartalmaz, amelyben a forrásrészletek a szöveg pontos ellenőrzését teszik lehetővé. A mellékletek közt megtalálhatók a városra vonatkozó legfontosabb térképek színes reprodukciói a 18. század végétől napjainkig. A várostörténeti atlaszok nemzetközi szabványainak megfelelően ugyanitt kapott helyet egy, a 19. századi állapotokat ábrázoló 1 : 2500-as méretű térkép és több rekonstrukciós térkép. A térkép adatainak elektronikus keresésére lehetőséget ad a mellékletben található CD-ROM. A kiadvány méltán nyerte el a Lázár Deák Térképészeti Alapítvány és az Országos Széchényi Könyvtár által kiírt Szép Magyar Térkép 2011. pályázat I. díját a tudományos térképek és atlaszok kategóriában.
Műfaj | történettudomány |
ISBN | 978-963-9627-44-4 |
ISSN | 2498-7166 |
Sorozat | Magyar Várostörténeti Atlasz 2. |
Kiadó | MTA Történettudományi Intézet |
Kiadás éve | 2011 |
Kötés típusa | papírtok |
Oldalszám | 104 |
Nyelv | magyar |
Méret | B4 243 x 336 |
Tömeg | 1320 g |