Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Régészeti adatok a Duna–Tisza közi avarok történetéhez

Ár:
9.900 Ft
Gyártó: Archaeolingua Alapítvány – PPKE BTK Régészeti Tanszék
Cikkszám: 978-963-9911-85-7
Elérhetőség: NEM RENDELHETŐ – Jegyezze elő!

Leírás és Paraméterek

A könyv A Duna–Tisza köze avar kori betelepülésének problémái címmel 2014-ben megvédett doktori disszertáció átdolgozott és kiegészített változata, illetve néhány új fejezettel is bővült a mű, melyek a disszertációban kevésbé hangsúlyos részek részletes kidolgozása révén születtek. A könyv már nem kizárólag a terület betelepülésének problematikájára fókuszál, hanem egy teljességre törekvően átfogó képet nyújt a Duna–Tisza közéről napjainkig ismertté vált avar kori régészeti emlékanyagról.
A kötetben több mint 9000 avar kori sírlelet elemzésével, a temetők horizontál statigráfiai vizsgálatával, tárgytipológiai kutatásokkal nyert adatok vannak rendszerezve. Átfogó ismeretet nyújt e mű a Duna–Tisza köze kora középkori természeti képéről, a terület eltartó képességéről, az egyes területek betelepülésének üteméről, a feltételezett bevándorló közösségek sajátos színezetű régészeti hagyatékáról, a belső migrációról, a temetkezési szokások változásáról, a régészeti leletanyagról és nem utolsó sorban új szempontok szerint vizsgálja a Duna–Tisza közére lokalizálható kora avar kagáni központ kérdéskörét és a kagáni központ továbbélésének lehetőségét az avar kor második felében.
Mivel a Duna–Tisza köze avar kori leletanyagának többsége publikálatlan, ezért a közöletlen leletanyag bevonásával készített, komplex áttekintés alapvető és hiteles ismereteket nyújt, rendszerezett formában e terület avar kori történetéről, az e területen élő népességekről.

Műfaj régészet
ISBN 978-963-9911-85-7
ISSN 2064-8162
Sorozat Studia ad Archaeologiam Pazmaniensiae
Kiadó MTA BTK Régészeti Intézet
Kiadás éve 2016
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 492
Nyelv magyar
Méret A4 205 x 287
Tömeg 1000 g