Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pest megye régészeti topográfiája. I.

Ár:
12.000 Ft
Gyártó: Akadémiai Kiadó
Cikkszám: 963-05-3467-3
Elérhetőség: NEM RENDELHETŐ – Jegyezze elő!

Leírás és Paraméterek

Az évszázados múltra visszatekintő intenzív kutatás és a lelőhelyek számát megsokszorozó topográfiai terepbejárások eredményeként, a kötet mintegy 750 lelőhely adattárát tartalmazza. Az őskortól a török kor végéig terjedő időszak emlékeit a szerzők a sorozat előző köteteihez hasonlóan községenként, lelőhelyek szerint csoportosítva tárgyalják.
A legtöbb korszakot nagyszámú lelőhely képviseli; különösen sok őskori és későbbi településmaradványt lehetett rögzíteni. A már korábbról ismert római kori katonai táborok és őrtornyok mellé sorakoznak fel a polgári települések, elsősorban a villák. Buda környékének sűrű középkori településhálózata a török háborúk idején csaknem teljesen megsemmisült. A régészeti és okleveles adatok összevetésével, szinte maradéktalanul sikerült azonosítani az elpusztult falvakat.
A lelőhelyek lokalizálását a községtérképek, a településföldrajzi és településtörténeti kép rekonstruálását a korszakok szerint összeállított színes térképek segítik elő. A legjellegzetesebb leletanyagot az ugyancsak korszakok szerint válogatott fényképes táblák mutatják be.

Műfaj régészet
ISBN 963-05-3467-3
Alcím A budai és szentendrei járás
Sorozat Magyarország Régészeti Topográfiája 7.
Szerkesztő Torma István
Kiadó MTA Régészeti Intézet
Kiadás éve 1986
Kötés típusa Keménytábla védőborítóval
Oldalszám 389
Nyelv magyar
Méret A4 205 x 287
Tömeg 1000 g