Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Jürkák, tormák, merják

Ár:
4.500 Ft
Cikkszám: 978-963-416-037-3
Elérhetőség: NEM RENDELHETŐ – Jegyezze elő!

Leírás és Paraméterek

„Elküldtem a szolgámat Pecsorába, azokhoz az emberekhez, akik adót fizetnek Novgorodnak. És elment a szolgám hozzájuk, onnan pedig a jugorok földjére ment. A jugorok olyan emberek, akiknek nyelve érthetetlen, és a szamojédokkal szomszédosak az északi országokban.”

(Régmúlt idők krónikája, 12. század)

A finnugor népekről hírt adó történelmi források értékelése és általában a finnugor népek története ma egyáltalán nem nevezhető történettudományunk központi kérdésének. Úgy tűnik, a történészek még nem fedezték fel maguknak, és a finnugrisztika tudományán belül sem jut elég figyelem rá.
A finnugor történettudomány kutatásának tárgyát magát is nehéz egyértelműen meghatározni. Célszerűnek tűnik a finnugor nyelvészetben bevált hallgatólagos közmegegyezést követni, ahol a finn, észt és magyar nyelv önálló, nem összehasonlító jellegű kutatása nem tartozik a finnugor nyelvészet körébe, de a kisebb finnugor és szamojéd nyelveké igen. Ezért e kötetben nem szerepelnek a magyar őstörténet forrásai, a finnek és az észtek történetére vonatkozó feljegyzéseket pedig e két nép kialakulásának hozzávetőleges időpontjáig, a Kr. u. 1. évezred elejéig tárgyaljuk. A kötet szerzője a finnugor történelem fogalmát a keleti finnugorok és szamojédok történeteként értelmezi.
Az MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoportjának új sorozatát elindító kötet egyfajta történeti szöveggyűjteményként is felfogható, amelynek összeállítása több szempontból is hasznos lehet. Egyrészt alapvető szerepet tölthet be a finnugor és szamojéd népek történetének egyetemi oktatásában. Tájékoztathatja az érdeklődőket arról, hogy milyen források állnak rendelkezésre e népek történetének tanulmányozásához. A szövegekhez fűzött kommentárok révén segítheti a források megértését, bibliográfiája pedig elindíthat a források mélyebb megismerése felé. Másrészt egy ilyen munka a további történeti, filológiai kutatások szempontjából is alapvető jelentőségű. Hozzájárul a szakemberek új generációinak kineveléséhez, valamint előmozdíthatja a különböző tudományágak művelőinek együttműködését.

Műfaj történettudomány
ISBN 978-963-416-037-3
ISSN 2498-8472
Alcím Szemelvények a finnugor nyelvű népek történetének korai forrásaiból
Sorozat Források és Tanulmányok 1.
Kiadó MTA BTK Történettudományi Intézet
Kiadás éve 2016
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 471
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 918 g