Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Francia diplomáciai iratok a Kárpát-medence történetéről 1928–1932

Ár:
4.000 Ft
Cikkszám: 978-963-9627-58-1
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

Az olvasó a Francia diplomáciai iratok a Kárpát-medence történetéről című forráskiadvány utolsó kötetét tartja a kezében. A kötet szervesen kapcsolódik a trianoni békeszerződés létrejöttéről és gyakorlati megvalósításáról szóló, már megjelent négy kötethez. Ez a kötet az 1928 és 1932 közötti időszakot tárgyalja, képet adva a térségben bekövetkezett politikai és gazdasági változásokról és a térségbeli kis államok kormányai által folytatott rövidlátó politikáról. Ennek a politikának különösen a világgazdasági válság időszakában lettek meg a súlyos politikai és gazdasági következményei, amelyek végső soron megkönnyítették a német Drang nach Osten terv megvalósítását.
A kötetben közölt dokumentumok főleg a francia Archive Diplomatique (Diplomáciai Levéltár) állományából származnak. Összegyűjtésükben segítségemre volt Majoros István. Az iratok sok vonatkozásban újszerűen világítják meg a Kárpát-medence történetét. Kiegészítik, sok esetben cáfolják eddigi ismereteinket. Forrásértékük kimagaslóan nagy, hiszen a közölt dokumentumok szerzői kormányfők, külügyminiszterek, nagykövetek, követek, katonai attasék. A gyűjteményben publikált dokumentumok segítségével hitelesen rekonstruálhatók az adott korszak eseményei.

Különösen értékesek a párizsi kormányok utasításai, amelyeket a térségbe akkreditált francia diplomaták számára küldtek, valamint a diplomaták jelentései, beszámolói, számjeltáviratai, amelyekben feletteseiket tájékoztatták az adott ország fontosabb bel- és külpolitikai eseményeiről, a politikusaikkal folytatott megbeszéléseikről. Külön figyelmet érdemelnek De Vienne budapesti francia követ tartalmas és megbízható jelentései, amelyek Bethlen István politikájáról is sok új információt tartalmaznak. A magyar miniszterelnököt hatéves szoros kapcsolat fűzte a francia követhez, akivel gyakran hosszú eszmecseréket folytatott. Ezekről a beszélgetésekről a követ részletes feljegyzéseket készített.

(Részlet a könyvből)

Műfaj történettudomány
ISBN 978-963-9627-58-1
ISSN 2063-8485
Sorozat Magyar Történelmi Emlékek. Okmánytárak
Szerkesztő Ádám Magda
Kiadó MTA BTK Történettudományi Intézet
Kiadás éve 2013
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 389
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 801 g