Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Der Schatz von Nagyszentmiklós

Ár:
12.000 Ft
Gyártó: Balassi Kiadó
Cikkszám: 978-963-506-843-2 
Elérhetőség: NEM RENDELHETŐ – Jegyezze elő!

Leírás és Paraméterek

A nagyszentmiklósi kincs a korai középkori Közép-Európa legnagyobb aranylelete. 1799-ben látott napvilágot, azóta számtalan tudományos mű foglalkozott vele. A bécsi kincstárba került 23 edény formája és díszítése tekintetében páratlan; feliratait máig sem sikerült meggyőző módon megfejteni. Ezért is tisztázatlan a kincs készülésének kora, amitől részben függ az is, hogy mely nép tulajdonában lehetett.

Bálint Csanád a régész, művészettörténész szemével vizsgálta a leletegyüttest, több alkalommal tanulmányozta az eredetiket is. A kutatás a Kelettel hozta kapcsolatba a kincset, ezért a szerző hosszasan tájékozódott az Eurázsia és Bizánc  V–X. századi régészetével és művészetével foglalkozó irodalomban.  Ennek köszönhetően első ízben született olyan összefoglalás, amely a kora középkori Irán, Közép-Ázsia, az arab kalifátus, Kína, Bizánc, az eurázsiai steppe és a Kárpát-medence fémedényművességeit együtt mutatja be.

A kincs eredetével kapcsolatos két népszerű elmélet könnyen elvethető, mert az edények teljes mértékben eltérnek a dunai bolgár (IX. század) és a honfoglaló magyar (X. század) leletektől és ornamentikától. Az avar régészeti anyaggal, díszítésmóddal és ötvöstechnikával viszont apró egyezések hosszú sora mutatható ki. Ennek alapján megállapítható, hogy a nagyszentmiklósi kincs egy VII–VIII. századi avar (rész)fejedelmi család birtokában volt.

A könyv nemcsak a kincs edényeiről nyújt fényképanyagot, de teljes áttekintést kínálva bemutatja a kora középkori eurázsiai fémedényleleteket és -ábrázolásokat is.  Személynév- és lelőhely-névmutató segít eligazodni a könyvben feldolgozott anyagban. 

Műfaj régészet
ISBN 978-963-506-843-2 
ISSN 0237-9090
Alcím Archäologische Studien zur frühmittelalterlichen Metallgefäßkunst des Orients, Byzanz’ und der Steppe
Sorozat Varia Archaeologica Hungarica 16b.
Kiadó MTA Régészeti Intézet
Kiadás éve 2010
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 668
Nyelv német
Méret A4 205 x 287
Tömeg 1000 g