Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Buda. II. kötet (1686–1848)/Part II (1686–1848) [Várostörténeti atlasz]

Ár:
7.500 Ft
Gyártó: Budapest Főváros Levéltára
Cikkszám: 978-615-5635-07-6
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

Az Európai Történeti Városatlasz kiadványsorozat részét képező Magyar Várostörténeti Atlasz sorozat V. kötete Budapest Főváros Levéltára munkatársa, Simon Katalin történész és levéltáros többéves kutatómunkájának eredményeképpen született meg. Mint a sorozatban eddig megjelent városatlaszok, jelen munka is a Nemzetközi Várostörténeti Bizottság Atlasz Munkabizottságának alapelvei szerint épül fel, a sorozat nemzetközi jellegéből adódóan a magyar nyelv mellett angolul is. A szerző Budapest Főváros Levéltára gazdag anyagát, a levéltári forrásfeltárás, adatbázis-építés és digitalizáció eredményeit hasznosítva kalauzolja el az olvasót Buda 1686–1848 közötti történelmébe. Az adatgazdagság és dokumentáltság emeli ki a kötetet a városatlaszok sorozatából, olyan tudásanyagot tesz közzé a főváros 1848-ig terjedő története kapcsán, amelyet eddig, így összegezve, adatárral, térképi illusztrálással nem volt módunk megismerni. A Buda atlaszt – a többihez hasonlóan – a topográfiai kutatásokat végző régészek és történészek mellett haszonnal forgathatják a várostervezők, építészek, műemlékvédelmi és turisztikai szakemberek, a történeti földrajz művelői és a régi térképek kedvelői is. Fontos szerepük lehet az oktatásban, a középiskolai történelem- és földrajzoktatáson át egészen az egyetemi tanulmányokig.

A kötet megszületése széleskörű intézményi összefogás eredménye. A kutatásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal K 81568 és K 1165994 számú pályázatai támogatták, és a Magyar Tudományos Akadémia Várostörténeti Albizottsága megbízásából a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete és Budapest Főváros Levéltára közös kiadásában jelent meg. Az angol nyelvű fordításhoz a „Budapest Bank Budapestért” alapítvány nyújtott anyagi támogatást. A szerzői és nyomdai költségek egy részét a Nemzeti Kulturális Alap pályázata fedezte. Végül a kiadvány nem jöhetett volna létre Budapest Főváros Önkormányzata nagyvonalú pénzügyi támogatása nélkül.

A kiadvány magas szakmai színvonala elismeréseként „Az Év Levéltári Kiadványa 2017” pályázatban a Monográfiák kategóriában első helyezést ért el.

Műfaj történettudomány
ISBN 978-615-5635-07-6
ISSN 2498-7166
Sorozat Magyar Várostörténeti Atlasz 5.
Szerkesztő Simon Katalin
Kiadó MTA BTK Történettudományi Intézet
Kiadás éve 2017
Kötés típusa papírtok
Oldalszám 120
Nyelv magyar, angol
Méret B4 243 x 336
Tömeg 1670 g