Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az Egyesült Államok útja Trianonhoz

Ár:
2.900 Ft
Cikkszám: 978-963-416-200-1
Elérhetőség: NEM RENDELHETŐ – Jegyezze elő!

Leírás és Paraméterek

A hazai Trianon-kutatás egyik hiányzó láncszeme az amerikai álláspont ismertetése, különösen a majdani határok kérdésében. Ez a kötet az első világháború idején működő amerikai béke-előkészítő bizottság, az Inquiry magyar vonatkozású anyagait mutatja be a kezdetektől egészen a párizsi békekonferenciáig. A forráskiadványt hosszabb bevezető tanulmány nyitja, melyben megismerkedhetünk az Inquiry munkatársaival, feladataival és a béke-előkészítő munkába fektetett szellemi tőkével, valamint a bizottság tagjainak párizsi munkájával és a kutatócsoport utóéletével is.
A források között áttekintjük a béke-előkészítő munka szellemi alapvetéseit és a wilsoni 14 pont születésének körülményeit és változásait. Részletesen bemutatjuk az osztrák-magyar kutatócsoport három legfontosabb tagjának (Clive Day, Charles Seymour és Róbert J. Kerner) jelentéseit és az azokhoz csatolt bírálatokat is. Ismertetjük továbbá a két román szakértő erősen elfogult tanulmányait, az angol–francia–amerikai együttműködés megszervezésére tett kísérleteket, valamint az Inquiry végső jelentését, a párizsi Fekete és 2. Vörös Könyvet, mert ezek tartalmazták az utolsó amerikai határjavaslatokat. A kötet abból a szempontból is különleges, hogy hasonló, tematikus forráskiadvány az Inquiry munkájáról eddig nem készült.


Glant Tibor diplomáját a Debreceni Egyetemen (KLTE) szerezte történelem–angol szakon. MA- és PhD-fokozatot az angliai University of Warwickon szerzett történelemből, majd 2008-ban Debrecenben habilitált. 1991 óta tanítja amerikai civilizációs és történelmi kurzusokon az amerikai–magyar kapcsolatok történetét. 2002-től 2017-ig a debreceni Észak-Amerikai Tanszék vezetője volt. Az Amerikanisták Magyarországi Társaságának elnöke és a debreceni amerikanisztikai doktori program vezetője. Ez a nyolcadik önálló kötete és az első magyar nyelvű forráskiadványa.

Műfaj történettudomány
ISBN 978-963-416-200-1
ISSN 2560-2462 2063-8485
Alcím Az Inquiry és Magyarország jövője, 1917–1918. Források
Sorozat Magyar Történelmi Emlékek. Okmánytárak. Trianon-dokumentumok és -tanulmányok 5.
Szerkesztő Glant Tibor
Kiadó ELKH BTK Történettudományi Intézet
Kiadás éve 2020
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 272
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 606 g