Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Avarok pusztái/Avarum Solitudines

Ár:
6.500 Ft
Gyártó: Martin Opitz Kiadó
Cikkszám: 978-963-9987-13-5
Elérhetőség: NEM RENDELHETŐ – Jegyezze elő!

Leírás és Paraméterek

Az e kötetbe foglalt 37 régészeti tanulmány témáját tekintve az őskortól a középkorig több ezer év történetét öleli át, azonban ami mégis egybe fűzi őket az az, hogy a szerzők ezen cikkeikkel Lőrinczy Gábor régészt köszöntik 60. születésnapján.

Az ünnepelt 1981-től dolgozik régészként, előbb a nyíregyházi, majd 1985-től a szegedi múzeumban. Elsősorban a Kárpát-medence népvándorlás kori régészetével foglalkozik, az avar kort kutatja. Nevéhez fűződik a Tiszántúl egyik legjelentősebb kora avar kori temetőjének feltárása Szegvár-Oromdűlőn. Egy-egy ásatás kapcsán érdeklődése az avar koron kívül a bronzkor, a római, az Árpád- és a középkor felé is irányult. Az elmúlt évtizedben érdeklődésének homlokterébe a Maros-torkolat nyugati oldalának honfoglalás kori településtörténeti kérdései kerültek.

Komoly tudományos publikációs tevékenysége mellett nevéhez számos nagy sikerű kiállítás és konferencia is fűződik, illetve alapító szerkesztője a Móra Ferenc Múzeum régészeti kiadványsorozatainak (MFMÉ – Studia Archaeologica, MFMÉ – Monumenta Archaeologica és MFMÉ – Monographia Archaeologica), valamint több önálló régészeti tanulmánykötetnek. Tagja számos hazai régészeti szakmai társaságnak.

Sokoldalú munkásságának tanúbizonysága, hogy az őt köszöntő kötetbe egykori tanárai, kortársai és közel másfél évtizedes oktatói tevékenysége során kinevelt tanítványai is szép számmal jelen vannak a szerzők között, a kollégák és barátok mellett.

A tanulmánykötet hűen illusztrálja az ünnepelt sokoldalúságát, s a hazai régészeti kutatások sokszínű világát.

Műfaj régészet
ISBN 978-963-9987-13-5
ISSN 2060-6370
Alcím Régészeti tanulmányok Lőrinczy Gábor 60. születésnapjára/Archaeological studies presented to Gábor Lőrinczy on his sixtieth birthday
Sorozat Opitz Archaeologica 6; MTA BTK MŐT Kiadványok 2.
Szerkesztő Anders Alexandra – Balogh Csilla – Türk Attila
Kiadó MTA BTK Régészeti Intézet
Kiadás éve 2014
Kötés típusa Keménytáblás
Oldalszám 690
Nyelv magyar
Méret A4 205 x 287
Tömeg 980 g