Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Antiphonale Varadinense s XV. I–III.

Ár:
18.000 Ft
Cikkszám: 978-615-5167-08-9ö
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

A középkori váradi székesegyház díszkódexének hasonmás kiadása kritikai jegyzetekkel és tanulmányokkal három kötetben, magyar és angol nyelven:

I. kötet: Proprium de tempore. Index cantuum cum apparatu critico
II. kötet: Proprium de sanctis et commune sanctorum. Index cantuum cum apparatu critico
III. kötet: Tanulmányok


A váradi székesegyház hatalmas méretű, gazdagon illuminált és végigkottázott zsolozsmakódexe, a Váradi („Zalka”) Antifonále a 15. század utolsó harmadában készült Filipecz János váradi püspök, Corvin Mátyás diplomatája megrendelésére. A kéziratot külföldi műhelyben másolták: díszítése, pompás miniatúrái és kottaírása korabeli cseh mesterek munkája. Tartalmával, az officium divinum énekkészletének meghatározott rendszerbe foglalásával, mintegy 1600 lejegyzett dallamával azonban a késő középkori váradi liturgikus és zenei hagyomány egyedülálló emléke.

Kihasított és földarabolt pergamenlapjait a 16. század végétől mintegy 100 éven át használták kéziratok és nyomtatványok bekötésére, könyvek kötéstábláinak megerősítésére. A kiadvány a győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár gyűjteményében őrzött megcsonkított törzskódex közreadása mellett rekonstruálja a ma 3 ország 12 városának 19 gyűjteményében föllelhető 62 töredékes kódexlapot, beillesztve őket az antifonále eredeti rendjébe. A 3. kötet magyar és angol nyelvű tanulmányai a kódex keletkezésének körülményeit és hátterét, a töredékekből kirajzolódó középkori és kora újkori itineráriumát, kutatástörténetét, végül tartalmának liturgiai és zenei elemzését kínálják – összefoglalva a mintegy 10 éves kutatómunka eredményeit.

Műfaj zenetudomány
ISBN 978-615-5167-08-9ö
ISSN 0230-8223
Sorozat Musicalia Danubiana 26/1–3.
Szerkesztő Czagány Zsuzsa
Kiadó BTK Zenetudományi Intézet
Kiadás éve 2019
Kötés típusa Puhatáblás / Kartonált
Oldalszám 426
Nyelv magyar, angol
Méret A4 205 x 287
Tömeg 3719 g