Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A reformáció és a katolikus megújulás latin nyelvű irodalma

Ár:
2.000 Ft
Cikkszám: 978-615-5478-69-7
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

Az SZTE Klasszika-Filológiai és Neolatin Tanszéke, a Tiszántúli Református Egyházkerület Levéltára, valamint az MTA-ELTE Humanizmus Kelet-Közép-Európában Lendület Kutatócsoport és az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet szervezésében 2017. december 7–9. között Debrecenben került sor a III. Neolatin Konferenciára. A tanácskozást a két korábbihoz hasonlóan jelentős szakmai érdek­lődés övezte, amit az is jelez, hogy a konferencia két és fél napja alatt több mint harminc előadás hangzott el a reformáció és a katolikus megújulás latin nyelvű irodalmának tárgykörében.

A kötetben, mely a Convivia Neolatina Hungarica sorozat harmadik darabja, az előadások alapján készült tanulmányok szerkesztett változata olvasható. A konfe­rencia szekcióinak logikáját követve csoportosított tanulmányok több aspektusból vizsgálják a protestáns vagy katolikus szellemiségű latin nyelvű kultúra világát. Ol­vashatók a kötetben tanulmányok a konfesszionalizálódás történetírásra gyakorolt hatásáról, több tanulmány foglalkozik a latin nyelvű biblikus költészettel, vagy ép­pen az antik tradíciók továbbélésével a protestáns poézisben. Nem marad említés nélkül Pázmány és a jezsuiták latin nyelvű irodalmi hagyatéka sem, a gazdag anya­got pedig továbbszínesítik a latin nyelven megszólaló egyházkritikának, illetve a heterodox gondolkodásnak szentelt izgalmas tanulmányok.

A szerkesztők azzal a reménnyel bocsátják útjára a kötetet, hogy még a 2017-es reformációs emlékév különösen gazdag tudományos termésének ellenére is tud újat mondani és értékes információkkal szolgálni a téma iránt érdeklődő közönségnek.

Műfaj irodalomtudomány
ISBN 978-615-5478-69-7
ISSN 2416-125X
Sorozat Convivia Neolatina Hungarica 3.
Szerkesztő Békés Enikő – Kasza Péter – Kiss Farkas Gábor – Lázár István – Molnár Dávid
Kiadó MTA BTK Irodalomtudományi Intézet
Kiadás éve 2019
Kötés típusa Puhatáblás / Kartonált
Oldalszám 297
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 524 g