Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Közép-Duna-medence régészeti bibliográfiája 1977–1987

Ár:
4.000 Ft
Gyártó: Mundus Kiadó
Cikkszám: 963-8033-51-7
Elérhetőség: RENDELHETŐ

Leírás és Paraméterek

Jakabffy Imre 1954-ben Banner János szegedi (később budapesti) régészprofesszorral közösen, azután pedig önállóan adta közre a Kárpát-medence régészeti tárgyú bibliográfiáját. Az őskortól a 11. századig terjedően igen széles szakmai sávon mozogva és teljességre törekedve jelentette meg a publikációs adatokat. Eddig összesen négy kötet jelent meg (1954, 1961, 1968 és 1981), amelyek nélkülözhetetlen segédeszközeivé váltak nemcsak a hazai, hanem a környező országok régészeinek is. Több száz magyar és külföldi folyóirat, évkönyv folyamatos feldolgozása eredményeképpen gyűlt össze a kötetenkénti többezres – hat-nyolcezer tételből álló – címanyag, amelyet megbízható és bő forrásként használ mind a régészettudomány, mind több társdiszciplina, így a történeti embertan, az ősállattan, a numizmatika vagy a településtörténet.
Minthogy e bibliográfiai sorozat tematikája meghatározott földrajzi területre vonatkozik, nem lehet tekintettel sem a múltbéli, sem a jelenlegi államhatárokra. Olyan nagyobb, földrajzilag jól körvonalazható területre figyel, amely mind az őskorban, mind az ókorban, mind a korai középkorban Európa egyik igen fontos kultúrát teremtő és közvetítő régiója volt.
A bibliográfiát korszakbeosztás, többszintű felosztás és tárgyi csoportosítás tagolja, mindez növeli használhatóságát.
Sorszámozott tételeket (címeket) alkalmaz, és ha könyvről van szó, akkor az arra vonatkozó recenziók adatait is közli, ami megkönnyíti a további értékelést. Korszakolása szabatos, jól tagolt.
Jakabffy Imre munkásságának különösen azért nagy a jelentősége, mivel földrajzi szemlélete következtében az összes közép-dunamenti ország szakembereinek a tevékenységét képes segíteni. Aki a jelzett terület régészeti emlékeinek teljes igényű áttekintésére törekszik a szakirodalom tükrében, más könyvhöz nem is nyúlhat. 

Műfaj régészet
ISBN 963-8033-51-7
Szerkesztő Jakabffy Imre
Kiadó MTA Régészeti Intézet
Kiadás éve 1999
Kötés típusa Keménytábla védőborítóval
Oldalszám 477
Nyelv magyar
Méret B5 165 x 235
Tömeg 500 g